Muzica mi-a demonstrat că viața nu trebuie trăită cu frică

       Ne naștem înconjurați de muzică, trecem prin viață în acorduri muzicale și murim înconjurați de muzica dezvăluită de cuvintele celor dragi. Primele acorduri muzicale pe care le aude un bebeluș încă de dinainte să se nască sunt sunetele inimii mamei lui, iar pe măsură ce auzul i se dezvoltă, o să poată auzi și sunete din jur. Astfel, va ajunge să recunoască vocea parinților lui, îl vor liniști anumite melodii, în momentele în care este agitat și o să se bucure când va recunoaște anumite acorduri muzicale. Apoi, la naștere, bebeluș se va liniști imediat cum va auzi vocile calde ale părinților lui, care abia așteaptă să îi ureze bun venit într-o lume plină de sunete și de muzică.

       Cântecele de leagăn din miez de noapte, cântecele pentru copii menite să îi invețe numerele, culorile și multe altele se află și ele printre primele linii melodice pe care un copil le aude. În școală, va învăța și alte cântece, de diferite genuri, va învăța care sunt notele muzicale și va începe să își aleagă melodiile sau stilurile muzicale preferate. Astfel că, la maturitate, își va da seama din primele secunde dacă o melodie este sau nu pe placul lui.

       Personal, am fost înconjurată de muzică încă din primele zile de viață. Se pare că mă linișteam doar dacă auzeam melodiile celor de la ABBA, așa că nu e de mirare că și acum îmi mai plac și că le-aș putea recunoaște melodiile încă din primele două sau trei secunde. Am început să ,,cânt” (deși e mult spus cântat) imediat cum am început să vorbesc mai bine și adoram să stau în fața radioului sau a casetofonului, pentru a simți mai bine ritmul melodiilor.

      La patru ani deja știam aproape toate melodiile genericelor desenelor animate preferate și cum am învățat să citesc, am început să ador și alte melodii. Astfel, la serbarea de la finalul clasei întăi, am cântat în fața a cel puțin o mie de persoane și m-am simțit ca o mică vedetă. Pasiunea mea pentru muzică s-a dezvoltat de-a lungul anilor: am făcut parte din corul școlii, din corul liceului, am participat la diferite concursuri și am avut succes de fiecare dată.

      Bineînțeles că pasiunea pentru muzică nu se oprea doar la ascultat melodii și cântat, ci se traducea și prin diferite device-uri pe care le cumpăram pentru a asculta muzică la o calitate cât mai bună. Nu mă mulțumeam cu orice pereche de căști sau cu boxe pentru calculator pe care trebuia să le dau la maxim pentru a beneficia de un sunet decent. Așa că am căutat mereu cele mai bune metode pentru a simți fiecare notă muzicală, pentru a simți cu adevărat fiori când ascultam o melodie și îi distingeam fiecare acord.

       Și ca o mică paranteză, vă spun sincer că mi-aș fi dorit ca în urmă cu 10 ani spre exemplu, să am un sistem audio Edifier R2730DB, care să îmi ofere o experiență muzicală copleșitoare. Acest sistem audio este realizat de către Edifier cu pasiune pentru sunet, calitate și design.

      Din această pasiune a lor pentru un sunet excelent, a rezultat un ,,sistem audio monstru 2.0” care are următoarele caracteristici: conectivitate 4.0 Bluetooth pentru playback, multiple intrări (optic, coaxial, RCA si AUX) și un bass cu o putere de 136 Watt. Este sistemul audio pe care am de gând să mi-l achiziționez în cel mai scurt timp și care îmi va oferi exact experiența audio de care am nevoie în fiecare zi.

       Revenind la relația mea cu muzica, trebuie să vă mărturisesc că nu a rămas doar la stadiul de hobby, ci muzica înseamnă mult mai mult pentru mine. Cred că în viața tuturor există măcar un lucru care ne ajută să mergem mai departe când avem o perioadă mai dificilă și așa a fost muzica pentru mine într-un moment destul de delicat. Iar din acel moment, am început să privesc muzica din cu totul alt punct de vedere și să încerc să înțeleg cu adevărat ce au vrut artiștii să spună în spatele versurilor.

       În urmă cu aproape șase ani, primisem o veste destul de proastă în legătură cu sănătatea mea. Dintr-o persoană activă, care nu avea nici un fel de probleme, devenisem o persoană căreia îi era frică să respire mai profund. Și nu exagerez când vă spun asta. O după-masă care nu era cu nimic deosebită, într-un moment eram bine și peste un minut avea să mi se schimbe viața. Am avut palpitații foarte puternice, urmate de un atac de panică și o vizită nu tocmai plăcută la spital. Un diagnostic ușor, chiar nu pot să mă plâng, cauzat de stres. Acum sunt bine, nu mai am probleme, însă în urmă cu șase ani aveam atacuri de panică foarte dese. Iar singura mea alinare a fost muzica.

       Îmi era teamă să merg pe stradă, îmi era teamă să merg la facultate la cursuri. Mă speriam și dacă eram într-o sală plină cu o sută de persoane și dacă mergeam noaptea pe strada mea. Și mai presus de toate, mă simțeam extrem de singură. Mă simțeam singură indiferent cine era alături de mine. Era un sentiment foarte dureros, știam că este totul în mintea mea și că o să treacă, însă de la teorie la practică era cale lungă.

      Și momentul în care am realizat că pot trece peste atacuri de panică a fost momentul în care metroul în care era a rămas blocat în tunel peste zece minute, iar eu am avut căștile în urechi și muzica preferată la discreție. În mod normal, sigur aș fi avut un atac de panică, însă atunci nici nu am băgat de seamă. Mi-am dat seama că am trecut peste acel moment, abia când am ajuns acasă și citeam diferite comentarii pe rețelele de socializare despre acel mic incident.

       Iar de atunci, muzica a rămas cea mai bună prietenă a mea: muzica mă ajută să ma calmez, ma destresează, mă inspiră, îmi bucură sufletul și auzul. O dimineața care poate părea dificilă este mai ușor de trecut cu o melodie veselă în timp ce îmi fac duș, cu o melodie antrenantă în timp ce îmi pregătesc micul dejun, o melodie care să îmi readucă aminte că sunt frumoasă oricum, în timp ce mă aranjez și o melodie care să îmi arate că viața e prea frumoasă pentru a mă plânge de mici neajunsuri, în timp ce aștept în trafic și sunt blocate intersecțiile ori când îmi închide autobuzul ușile în nas și că pot depăși cu eleganță orice mic conflict.

       Ascultatul muzicii este o experiență la care nu voi spune nu niciodată, o pasiune la care nu pot renunța indiferent de împrejurări. Pentru mine, muzica este mai mult decât un medicament, este o parte din mine și mă bucur să văd că în ultima perioada, s-au lansat tot mai multe melodii care au un mesaj puternic în spate, melodii care nu mă lasă niciodată să fiu supărată și care îmi reamintesc să zâmbesc indiferent de situatie, pentru că totul trece mai ușor dacă sunt optimistă.

       Și pentru că v-am spus că sunetul este o parte importantă din viața noastră, a tuturor, din păcate sunt și unele persoane care nu se pot bucura de el. Este vorba despre persoanele cu deficiențe de auz. Însă, cum medicina și tehnologia merg mână în mână, în ziua de astăzi se pot găsi soluții viabile pentru copiii și adulții care au deficiențe de auz. Și este un sentiment de neimaginat pentru ei să audă pentru prima dată sunetele. Imaginați-vă pentru un moment cum ar fi o lume fără sunete sau cum ar fi să nu auziți cum trebuie. Este groaznic, însă mă bucur că încep să se dezvolte tehnologii care să rezolve astfel de probleme de sănătate.

      Iar cei de la Edifier nu doar produc sisteme audio, ci vor să propage sunetele chiar și în lumea persoanelor care nu le pot auzi. Edifier are un angajament puternic față de comunitate și astfel au dezvoltat un program, numit EDIFIER Angel Sound Foundation prin care îi ajută pe copiii cu deficiențe de auz să descopere puterea sunetului. În cadrul acestui program, până acum, peste 60 de copii cu deficiențe de auz au primit implanturi cohleare. Este un lucru de neprețuit ce au făcut cei de la Edifier și mă bucur să aud că acei copii au șansa să audă sunete și muzică, să audă lumea din jurul lor. În plus, cei de la Edifier, oferă burse studenților de la diverse discipline de la Institutul de Tehnologie din Beijing, ceea ce mi se pare un lucru de admirat și un exemplu de urmat și pentru alte companii.

       În concluzie, muzica este o parte importantă din viața mea și a fost cea care m-a ajutat să trec mai ușor peste cea mai dificilă perioadă din viață.

       Aș dori să știu dacă și voi aveți o relație specială cu muzica și dacă v-a ajutat în vreun moment dificil din viață.

       Articol participant la SuperBlog 2017.

Andreea BeautyInfusion

16 Comments

  1. Cat de frumos este articolul tau! Ai mare dreptate…muzica e in jurul nostru din primul moment si pana in ultimul 💖💖💖 Foarte nice si sistemul audio! Pup! 🎀🎀🎀

  2. Foarte frumos scris articolul, îmi place să-ți citesc articolele. Și, într-adevăr muzica este panaceul nostru pentru toate relele care ni se întâmplă. 🙂

  3. Ascult muzica zi de zi. Am momente in care un anumit tip de muzica sau un artist ma poate ajuta si influenta…in sensul ca imi poate schimba starea de spirit. Lucru chiar grozav…nu degeaba se spune ca muzica poate fi o terapie pentru suflet! 🙂

  4. Îmi pare bine sa aud ca ești bine. Atacurile de panica sunt destul de ciudate și se manifesta diferit de la o persoana la alta. Și pe mine ma liniștești muzica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.