De ce sunt o casă eficientă din punct de vedere energetic?

      Ce miros încântător… nu îmi vine să cred că este aproape Halloween și că ne bucurăm de plăcinte cu dovleac și scortișoară, dovleac copt, ciocolată caldă și bineînțeles, decorațiuni în temă, în special dovleci sculptați. Este primul meu Halloween, însă m-am pregătit mult pentru el. Am înțeles că am unul dintre cele mai importante roluri și trebuie să fiu frumoasă și aranjată pentru a primi invitații ce îmi vor trece pragul.

      Poate ați ghicit, poate nu, însă sunt o casă ce încearcă în fiecare zi să fie în acord cu proprietarii ei. Și ne înțelegem de minune. Ei m-au răsfățat de la început cu tot ce a fost mai bun, au supravegheat atent construirea mea și eu la rândul meu dau tot ce am mai bun: energii pozitive, confort și siguranță. Și nici nu sunt costisitoare, nici măcar pe timp de iarnă, iar în continuare o să vă spun de ce. Apropo, știați că fiecare casă ori construcție are nevoie de un certificat energetic? Acesta indică clasa de consum a clădirilor și ajută la calcularea costurilor de întreținere.

      În primul rând, sunt o casă construită pe structură de lemn. Da, știu ce veți spune: lemnul arde repede, lemnul nu rezistă, lemnul crapă, lemnul nu e bun și multe altele. Însă eu vă demonstrez contrariul. Luați exemplul majorității caselor din SUA, ce sunt construite pe structuri de lemn și rezistă de mai bine de o sută de ani, în condițiile în care nu existau tehnologiile de proiectare și fabricare din ziua de astăzi. Chiar și persoanele ce trăiesc în țările nordice locuiesc în case cu structură de lemn și nu se plâng nici o clipă de frig sau de confort scăzut, iar acolo știți că este o umiditate crescută.

Sursa foto: Pinterest

      Nu vă imaginați că pereții mei sunt niște scânduri și atât. Sunt ca un fel de sandvișuri, formate din lemn tratat (împotriva focului, umidității, dăunătorilor), plăci de gips carton, profile metalice de fixare, vată minerală, folie cu rol de barieră de vapori și multe altele. Nu vreau să vă plictisesc cu astfel de detalii, însă credeți-mă că lemnul e un material viu, respiră din punct de vedere constructiv și nu lasă căldura să iasă atât de ușor ca alte materiale, cum ar fi cărămida sau BCA-ul. Ca o mică paranteză: știați că se pot vedea zonele cu pierderi de căldură din casă sau problemele constructive folosind procedeul numit termoviziune? Astfel, se va stabili un ,,plan de atac” și se vor repara aceste probleme astfel încât să nu mai existe pierderi de căldură. 

      Încălzirea se realizează prin pardoseală și vă spun că este cel mai bun lucru. În primul rând, facturile sunt mai mici și confortul mai ridicat. O să vă întrebați cum. Păi, e simplu: încălzirea prin pardoseală păstrează o temperatură constantă, pentru că încălzește uniform aerul din încăperi. Totul este încălzit, astfel încât nu mai există zone reci și zone fierbinți (cum ar fi caloriferul). Confortul resimțit de proprietarii mei este crescut, pentru că au căldură constant, încă de la nivelul picioarelor și nu este o căldură sufocantă, aerul nu mai este uscat și nici praful încălzit nu mai reprezintă o problemă. În plus, prin pardoseală nu mai trebuie ca apa să fie atât de caldă cum ar fi la un calorifer (în jur de 35 de grade Celsius, versus 60 si ceva de grade Celsius caloriferul). Ați ghicit, acest lucru însemnă economie. Iar faptul că se încălzesc încăperile uniform, iar căldura se pierde mult mai greu, înseamnă tot economie.

      Și un sistem de încălzire nu poate fi eficient de unul singur. Mai este nevoie și de o izolație termică foarte bună și bineînțeles, geamuri excelente. Proprietarii mei au avut grijă să aleagă geamuri termopane de calitate superioară, cu un număr mai ridicat de camere. Nu vă mai plicisesc cu detaliile tehnologice, însă numărul de camere a unei astfel de ferestre este cel care izolează termic și diminuează pierderea căldurii.

      Bineînțeles că tehnologiile nu se opresc aici și că am fost construită inteligent, începând de la fundație și până la izolația termică, astfel încât să se piardă cât mai puțină căldură și energie și să rezist cât mai mult în timp. Dar vreau să vă spun că în afară de aceste tehnologii de proiectare și construire, proprietarii mei s-au ocupat să fiu o casă tehnologizată și în interior, atât pentru a le asigura confortul, dar și pentru a fi economică din punct de vedere al energiei.

      Mă pot lăuda cu faptul că sunt singura casă de pe stradă ce are becuri inteligente în toate camere și senzori de iluminat. Cred că știți becurile care își adaptează intensitatea în funcție de lumina ambientală, astfel încât iluminatul artificial să fie cât mai plăcut și bineînțeles economic. Senzorii detectează lumina primită în mod natural de casă și ajustează astfel puterea becurilor. Rezultă o lumină plăcută și o factură mult mai mică la energia electrică.

Sursa foto: Pinterest

      Nu puteau lipsi nici panourile solare ce alimentează centrala electrică. Acestea sunt foarte eficiente și funcționează pe tot parcursul anului, indiferent de condițiile atmosferice, astfel încât factura la energie electrică va fi mult mai mică.

      Și pentru că proprietarii mei au ales încălzire inteligentă prin pardoseală, nu puteau să nu aleagă și un sistem inteligent de răcire. Știți cât de enervant poate fi un aer condiționat și că de multe ori provoacă dureri de cap sau disconfort. Din fericire, există alternative mult mai prietenoase, cum este un sistem de răcire inteligentă cu ajutorul panourilor radiante. Acestea sunt montate în pereți și tavan și funcționează cu ajutorul apei. Da, ați citit bine. Printr-o instalație cu tuburi circulă apa la o anumită temperatură (ce se poate seta foarte ușor) și astfel temperatura din cameră va fi scăzută treptat și eficient. Marele avantaj îl reprezintă confortul permanent resimțit, deoarece încăperile sunt răcite uniform, nu depind de fluxul de aer al unui aparat de aer condiționat.

        Și bineînțeles, am instalat și un sistem smart home. Acesta include un pachet de senzori care detectează orice incident și bineințeles ajută la reducerea consumului inutil de resurse. Spre exemplu, dacă un bec este uitat aprins și nu este nimeni în cameră atunci, senzorii vor detecta acest lucru și becul se va închide. Nu-i așa că e un sistem inteligent și totodată foarte bun? Când proprietarii mei pleacă în grabă de acasă sunt mult mai liniștiți, pentru că dacă au uitat un aparat electronic în priză, acesta va fi deconectat de la sursa de energie. Acest lucru înseamna siguranță și economie. Super, nu?

Sursa foto: Pinterest

       Toate casele merită o șansă pentru a fi echilibrate din punct de vedere al energiei și pentru a economisi cât mai multe resurse. Așa că dacă aveți o casă ori o clădire care nu se încadrează într-o clasă energetică superioară, puteți apela la un audit energetic și astfel veți afla ce puteți îmbunătăți astfel încât să aveți o casă confortabilă și economică. 

       Bineînțeles că am fost răsfățată și cu alte tehnologii, dar și cu decorațiuni și mici accesorii care m-au transformat dintr-o casă în ,,acasă”. Pentru că proprietarii mei adoră aromaterapia, în fiecare cameră am fie o lumânare parfumată, în funcție de sezon, fie un difuzor de aromaterapie cu ultrasunete pentru uleiuri esențiale. Sunt geniale aceste mici accesorii care schimbă complet mirosul camerelor și care purifică aerul în același timp.

      În concluzie, sunt o casă echilibrată din punct de vedere energetic (și la propriu și la figurat), îi ajut pe proprietarii mei să aiba facturi cât mai mici și să se simtă cât mai confortabil.

        Articol participant la SuperBlog 2017

Andreea BeautyInfusion

21 Comments

  1. Da toate casele merita o sansa pentru a fi echilibrate din punct de vedere energetic, succes la concurs 🙂

    • Multumesc mult de tot! 🙂 Asa este, pentru ca o casa sa fie eficienta, trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere energetic.

  2. Recunosc, m-am cam pierdut in aceste informatii, toate noi si cu un caracter important. Sincer sa fiu, nu stiam despre certificatul energetic, insa tin minte ca sigur am mai vazut acel chart pe frigider sau masina de spalat. Mi s-ar fi parut foarte util ca astfel de informatii sa fie cat mai raspandite, pentru ca facem niste lucruri care ne vod dauna grav mai tarziu. 😀

    • Da, este exact ca la electronice si electrocasnice, numai ca se acorda pentru case 🙂 Si eu sper ca tot mai multe persoane sa afle utilitatea unui astfel de certificat si a unui audit energetic, in cazul in care este nevoie de unul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.